Erfgoedhovenier nieuwe tuinbaas van Kasteel Amerongen

Ruud Elbertse is sinds eind april de trotse, nieuwe tuinbaas van de historische locatie Kasteel van Amerongen. Een taak die veel specialistische kennis en kunde vereist, en een uitdaging die de erfgoedhovenier uit De Meern maar al te graag aangaat.

Zelf achtte hij de kans klein om deze functie te mogen vervullen; het kasteel had namelijk groots uitgepakt met advertenties en vele andere kanalen om de perfecte tuinbaas te vinden. Tóch stak Ruud Elbertse er volgens de directie van het kasteel bovenuit door zijn brede én specialistische vakkennis, zijn erfgoedhovenierscertificering en zijn méér dan 30 jaar ervaring in het vak. 

 

Uitgebreid project op klein terrein

Met zijn nieuwe project is Elbertse minimaal twee dagen per week druk. Elbertse: “Wat ik zo bijzonder vind is dat het een extreem divers project is, op een relatief klein terrein. Het terrein omvat slechts 10 hectare, maar ik heb te maken met bos dat in verval raakt door veroudering, diverse half verharde paden, gazons, moestuinen, borders, leifruitbomen, laagstam fruitbomen en een prachtige bloementuin. Dit alles is gesitueerd in maar liefst drie verschillende tuinstijlen; de Engelse landschapsstijl, neorenaissancestijl en de neobarokke stijl. Door de jaren heen zijn de lijnen vervaagd en veranderd en zijn er veel bomen bijgeplant. Dit is één van de voorbeelden die we nauwkeurig gaan herzien.” Elbertse ziet, naast het aandachtig onderhouden van het terrein, het bewaken van de historische plannen én daarmee de historische waarde als één van zijn hoofdtaken. 

 

Spin in het web

Elbertse gaat vanaf heden met het nieuwe project aan de slag. Dit doet hij niet alleen; hij heeft ook vele vrijwilligers die hij aanstuurt en adviseert over de moestuinen, bloementuinen en de rest van het park. Ook organiseert de erfgoedhovenier de inzet van externe bedrijven, voor bijvoorbeeld het heggen knippen, paden onderhouden en kanten knippen. Elbertse is de spin in het web: “Wat ik vooral belangrijk vind is dat de staat van het onderhoud van een zo hoog mogelijke kwaliteit is, binnen het beschikbare budget. Want ondanks dat dit jaar bij het Kasteel Amerongen de groene BRIM (instandhoudingssubsidie voor historisch groen) wegviel , denk ik graag mee om het landgoed binnen de gebaande kaders zo goed mogelijk te onderhouden. En kijk ik, en velen met mij, met vertrouwen naar de toekomst waar wellicht meer mogelijkheden gloren aan de horizon. Ik vind het een geweldige klus om hier met zoveel man aan te werken.” Vol enthousiasme benoemt hij zijn ambitie: “Bij zo’n historische locatie heb je twee taken. Het huidige historische groen goed verzorgen en er zelf constructief en toekomstgericht mee bezig zijn. Mijn intentie is om het park zo goed mogelijk, met een hoge kwaliteit neerzetten, en klaarstomen voor de komende 200 jaar!” 

 

 

 

 
 

Erfgoed in Nederland staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling.

Erfgoedhoveniers, historisch groen met hart en ziel

Volg ons

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter