Kennisdelingsdag Erfgoedhoveniers was bron van inspiratie

Afgelopen vrijdag 30 september vond in Vierakker alweer de twintigste, inspirerende kennisdelingsdag plaats voor alle Erfgoedhoveniers. Het terugkerende thema dit keer was monumentale bomen, maar natuurlijk werden ook andere onderwerpen met betrekking tot historisch groen behandeld. Bijna alle Erfgoedhoveniers waren van de partij. Paul Verkuijl, erfgoedhovenier bij Debie & Verkuijl en voorzitter van de vereniging: “Het was een volle bak, een druk programma en een bron van inspiratie”.

 

Gemiddeld organiseert de Vereniging van Erfgoedhoveniers zo’n 3 à 4 keer per jaar een kennisdelingsdag. Want, alleen dán blijf je het verschil maken. Verkuijl: “Het delen van actuele en gespecialiseerde kennis in combinatie met de passie, betrokkenheid en kwaliteit van de erfgoedhoveniers onderscheidt ons van de reguliere hovenier. Wij zijn dé gespecialiseerde partner in het groen erfgoed. En dat willen we ook blijven.”

 

Bomen over bomen

De onderwerpen die tijdens de kennisdelingsdagen behandeld worden, zijn zeer gevarieerd. Behandelde thema’s zijn onder andere de buxusproblematiek (en de oplossingen), stinzenplanten, historische bloembedden maar ook 19e eeuwse villatuinen Verkuijl: “Bij de keuze voor bepaalde onderwerpen spelen we in op de actualiteiten, nieuwe technieken en ontwikkelingen en natuurlijk de diversiteit aan klantvragen.” Deze keer was in de ochtend het hoofdonderwerp dus historische bomen. Gastspreker en ‘European Treeworker’ Joost Ormel, vertelde een prachtig verhaal over de bomen op Landgoed ’t Suideras met veel specifieke, leerzame elementen. Dit viel allemaal extra op zijn plek toen de erfgoedhoveniers hierna met zijn allen ter plekke gingen kijken.

 

Onderlinge betrokkenheid

De dag werd doormidden gehakt door een lunch bij één van de Erfgoedhoveniers. Verkuijl: “Op zo’n dag als deze proberen we ook bij één van de leden op bezoek te gaan. Zo stimuleren we de onderlinge band en betrokkenheid en krijgen we een kijkje bij een ander in de keuken.” Vervolgens ging de groep op bezoek bij het Kasteel Wasserburg in Anholt. Dit kasteel is al ruim 350 jaar in familiebezit en heeft een zeer rijke historie met prachtige solitaire bomen, maar bijvoorbeeld ook een watertuin, Baroktuin, Rozentuin en een bloemenweide.

 

Al met al een waardevolle dag die eindigde met alleen maar enthousiaste reacties. Verkuijl: “Eén van de hoveniers gaf zelfs aan meteen een idee te hebben voor een klant. Kijk, dáár doen we het voor, toch?”

 

 

 

 
 

Erfgoed in Nederland staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling.

Erfgoedhoveniers, historisch groen met hart en ziel

Volg ons

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter