Buitentuin Kasteel Huis Bergh weer in volle glorie te bewonderen

21 juli 2016

Hoveniersbedrijf Green, dat gespecialiseerd is in groen erfgoed, rondde begin dit jaar de aanleg en renovatie van de oudste buitentuinen van Nederland af. De tuinen van Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenerg, stammen uit 1461. En hoewel dat een lange geschiedenis betekent, was de tuin tot voor kort niets meer dan een groot grasveld op een bijzonder mooie locatie. Eric Ticheloven, oprichter en mede-eigenaar van Green: “Een tuin waar al zo lang over geschreven wordt, verdient het gewoon om geëerd te worden.” 

 

Eigenaren van Kasteel Huis Bergh waren het vrij snel eens over de keuze voor hoveniersbedrijf Green. Ticheloven: “Zij gaven aan dat ze overtuigd waren van onze meerwaarde: onze expertise en ervaring met groen erfgoed. Maar ook onze duurzame werkwijze, oog voor detail en de waarde die we hechten aan kwaliteit zorgden ervoor dat we direct een klik hadden.” Samen met een zorgvuldig geselecteerd netwerk van professionals, gingen de hoveniers van Green aan de slag met de aanleg en renovatie van de kasteeltuinen.

 

De renovatie

De nieuwe kasteeltuin is tot stand gekomen met behulp van een oude kaart uit 1727. Ticheloven: “Wij troffen het terrein aan als grasland, maar hiervoor heeft het jaren gediend als locatie voor volkstuinen. Peter Verhoef, tuinarchitect en gespecialiseerd in groen erfgoed, heeft de geschiedenis weer nieuw leven in geblazen.” De nieuwe tuin is geen exacte kopie van het origineel, maar onderging vooral op het gebied van onderhoud enkele eigentijdse wijzigingen. “De kasteeltuin is een onderhoudsvriendelijke tuin met aan de ene kant een wilde bloemenweide met een boomgaard die bestaat uit oude fruitrassen zodat de tuin, net als vroeger, ook productie levert. Aan de andere kant bevindt zich een labyrint met een vijver en een bijzondere fontein*. Hier is een hele fijne plek ontstaan om je tijd door te brengen, al dan niet zittend op één van de aanwezige bankjes.” Wat naast de vijver opvalt zijn de twee eeuwenoude herculeszuilen. Deze zuilen stonden eerst aan het begin van de Plantage, maar zijn verplaatst naar de tuinen.

 

Het resultaat

Ticheloven: “Met de aanleg en de restauratie van de buitentuin zijn we bijna een jaar bezig geweest. Dan moet je niet alleen denken aan de bloemenweide, boomgaard en fontein. Maar ook gehele infra van paden, de stalen opsluitranden, het laten maken en plaatsen van de houten toegangspoorten, het restaureren van de gemetselde poeren (een soort zuilen) voor deze poorten en het restaureren van een oude gemetselde duiker (kleine brug over een brede sloot) behoorde tot onze werkzaamheden. Nu is de tuin dus klaar, en het resultaat mag er zijn. Het is geen echte bloementuin, maar een tuin die rust uitstraalt.”

 

*Wil je het verhaal weten achter de Triton, het bijzondere fonteintje in de vijver van het kasteel, bezoek dan de tuin. Je kunt daar een app downloaden die je op geheel eigentijdse wijze op de hoogte brengt van alle ins en outs. 

 

Meer weten over het mooie project van hoveniersbedrijf Green, klik dan op deze link.

 

 

 
 

Erfgoed in Nederland staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling.

Erfgoedhoveniers, historisch groen met hart en ziel

Volg ons

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter