Revitalisering monumentale walnotenboom voor toekomstig behoud

Reijm Hoveniers uit Nieuwerkerk aan den IJssel kreeg de opdracht om een oude, monumentale notenboom op te knappen. Deze boom is al meer dan 150 jaar onderdeel van het terrein van een monumentaal herenhuis van een voormalige steenbakkerij langs de Hollandse IJssel en begon langzaam achteruit te gaan. Gerrit Reijm van Reijm Hoveniers vroeg Ruud Elbertse van Elbertse Groenservice voor het klimwerk. Samen zijn ze al verschillende jaren lid van de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Met hun kennis en bewezen ervaring op het gebied van monumentale bomen zagen ze kans deze notenboom door specialistische snoei te vitaliseren zodat deze beeldbepalende boom voorlopig weer jaren mee kan.

 

Het project was een relatief kleine, maar belangrijke, beeldbepalende klus voor de eigenaar van de voormalige steenbakkerswoning. Reijm: “De notenboom was toe aan een forse revitalisering. Dat wil zeggen: specialistisch onderhoud dat de boom nieuw leven inblaast.” Reijm ging aan de slag met specialistisch snoeiwerk en een stevige bemesting van de bodem onder de boom (kroonprojectie). “De lange, afhangende takken liepen terug in groei, doordat daar de energie moeilijk bijkomt. En omdat de boom behoefte had aan wat meer licht in de kroon, hebben we de boom rondom wat ingenomen en met beleid uitgedund. Hierdoor kan de boom zich gaan richten op nieuw, jong schot.” Het resultaat? Een verjongde boom, die weer jaren het beeld mag bepalen op deze mooie plek. 

 

Samenwerking binnen de vereniging

Zowel Elbertse als Reijm kijken terug op een fijne samenwerking. “Ieder brengt zijn kennis en ervaring mee. Je maakt gebruik van elkaars expertise om de beste kwaliteit te leveren bij het in stand houden van een mooi stukje erfgoed. Samenwerken is iets wat erfgoedhoveniers veel vaker moeten doen,” vindt Reijm.

 

Gerrit's visie als erfgoedhovenier op het vak

Al verschillende jaren is Gerrit Reijm lid van de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Hij is gepassioneerd van zijn vak. Reijm heeft bewust gekozen voor het specialisme in groen erfgoed. Reijm: "Wat me boeit is dat je als erfgoedhovenier altijd rekening houdt met de historie van de werkplek. Want hoewel een reguliere hovenier zich vaak focust op vernieuwing, heeft een erfgoedhovenier een andere insteek; hij zal zijn best doen om de monumentale locatie en omgeving zoveel mogelijk in stand te houden, of zelfs in die context terug te brengen. Daarbij moeten we ons als erfgoedhovenier er wel van bewust zijn wat het huidige of nieuwe doel van de locatie is. De plek benaderen met gevoel voor het verleden, en op basis daarvan weloverwogen keuzes maken ten behoeve van een nieuwe functie, in de huidige tijd, zal veelal de uitdaging zijn bij in stand houden voor de toekomst!”

 

 

 

 
 

Erfgoed in Nederland staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling.

Erfgoedhoveniers, historisch groen met hart en ziel

Volg ons

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter