Nieuwe kennis en eerste ervaringen tijdens kennisdelingsdag heggenvlechten

Vrijdag 3 maart namen dertien erfgoedhoveniers deel aan de kennisdelingsdag ‘Heggenvlechten’ in Schaijk. Dé specialiteit van Lex Roeleveld, die door Melle Wierper, de eigenaresse van Groenpartners, uitgenodigd werd om over de achtergrond, technieken en uitvoering van dit ambacht zijn kennis te delen. Daarna gingen de erfgoedhoveniers zélf aan de slag.

Omdat het heggenvlechten sinds kort tot ‘cultureel immaterieel ambacht’ behoort leek het Wierper een passend onderwerp voor de kennisdelingsdag. Heggenvlechten werd op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst. Van het heggenvlechten was Wierper, net als de andere aanwezige erfgoedhoveniers, slechts bekend met de gespecialiseerde theorie over het heggenvlechten. Een dag in het thema van heggenvlechten, ook het uitvoeren van het ambacht, zou de erfgoedhoveniers vást van waarde zijn.  

 

Workshop van heggenvlechtspecialist

De dag werd geleid door heggenvlechtspecialist Lex Roeleveld. Hij bereidde de hoveniers voor door uitgebreid te vertellen over het ontstaan van het ambacht, de functie en technieken. Wierper: “Heggenvlechten is het ondoordringbaar maken van struiken voor vee en wild. Wanneer het niet mogelijk is om een sloot rondom een weide of terrein te leggen, is een gevlochten heg de oplossing. Wat nieuw was, was bijvoorbeeld dat de gewenste struiken en bomen tenminste 5 à 6 jaar oud moeten zijn om bruikbaar te zijn voor het heggenvlechten. Of dit ambacht toe te passen is bij een opdracht, is dus erg afhankelijk van het bruikbare tijdsbestek: een opdrachtgever moet de toegevoegde waarde inzien en tijd beschikbaar stellen om de heggen te laten groeien.” Nadat de erfgoedhoveniers de nieuwe theorie tot zich hadden genomen, was het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wierper: “Lex was positief verrast door de snelheid en de behendigheid van de hoveniers. Hij grapte nog dat hij een groter stuk had moeten kiezen, omdat alles al gevlochten was!’

 

Eerste praktijkervaring vormt enthousiasme

De erfgoedhoveniers blikken enthousiast terug op de dag waarin zij niet alleen hun kennis omtrent het heggenvlechten hebben verbreed, maar ook belangrijke praktijkervaring hebben opgedaan. Wierper: “Het was een leerzame, positieve dag met mooie resultaten! Het blijft een fantastisch ambacht, en ik ben geïnspireerd om het heggenvlechten ook bij toekomstige opdrachten toe te passen.”

 

 

 

 
 

Erfgoed in Nederland staat de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling.

Erfgoedhoveniers, historisch groen met hart en ziel

Volg ons

Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter